Diabetul este o boala sistemica cronica care afecteaza capacitatea organismului de a procesa zaharurile din mancare. Ca urmare, un pacient diabetic va avea nivelul glucozei in sange ridicat, ceea ce poate cauza o serie de probleme, inclusiv cu ochii, rinichii, inima etc. , dar si in ceea ce priveste dantura, cu toate implicatiile de rigoare.diabetes2-500x262In multe cazuri diabetul este cauza aparitiei unor boli parodontale. Diabetul reduce rezistenta organismului la infectii, astfel diabeticii avand un risc crescut de a dezvolta gingivita (forma initiala a paradontozei, mai usor tratabila), o inflamatie de obicei cauzata de prezenta placilor bacteriene. Placa bacteriana este filmul lipicios care se acumuleaza pe dinti atat deasupra, cat si sub linia gingiei. Fara  controale dentare regulate, boala parodontala poate progresa daca este lasata netratata,  poate provoca inflamatii, distrugerea tesuturilor inconjuratoare care sprijina dintii, gingiile si osul.

O alta afectiune des intalnita la pacientii care sufera de diabet este glosodinia (sindromul “gurii care arde”). Glosodinia este o durere cronica in gura, care seamana cu o ardere, fara o cauza evidenta. Disconfortul poate afecta limba, gingiile, buzele, interiorul obrajilor, cerul gurii sau zone extinse din cavitatea bucala. Glosodinia apare brusc s™i poate fi severa.

Deoarece diabetul slabeste sistemul imunitar, pacientii pot fi predispusi la dezvoltarea infectiilor fungice, ca de exemplu candidoza orala. Simptomele includ rani dureroase si dificultati la inghitire. Daca vi se  dezvolta o infectie fungica, este important sa mergeti cat mai curand posibil la medicul dentist. Ca o consecinta a imunitatii scazute, orice tratament stomatologic sangerand al pacientului diabetic trebuie insotit de protectie antibiotica. De aceea este foarte important ca diabetul, alaturi de toate celelalte afectiuni generale de sanatate, sa fie declarat inca de la prima sedinta la cabinetul stomatologic.

Destul de des pacientii afectati de diabet se confrunta si cu o alta afectiune care poate duce la probleme severe, si anume cu sindromul gurii uscate, intrucat diabetul poate reduce fluxul salivar. Gura uscata poate cauza durere, ulcere sau  infectii orale, precum si o incidenta crescuta a cariilor dentare.

In cazul in care suferiti de diabet este foarte important sa informati medicul stomatolog despre aceasta afectiune, ca sa fiti tratat si sfatuit corespunzator.

Sursa: dentistonline.ro

1 Comment

adminDecember 15, 2015 at 9:08 am

Cautand pe internetul din Romania iata ca am gasit pe saitul dumeavoastra.
Trebuie sa apreciez ca sunt placut surprins de calitatea informatiilor de pe aceasta pagina si va urez cat mai mult succes!

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Translate »